ZÁKON ROVNOVÁHY

27.10.2013 19:15

Život mě naučil pár důležitých věcí. Jedna z nejdůležitějších by se dala nazvat Zákonem Rovnováhy nebo taky Zákonem polarity. Žijeme v duálním světě. Všechno existuje v protikladech: žena a muž, zima a léto, radost a smutek. Bez rozrušení bychom nikdy nechápali klid a opačně. Jak ale můžeme tento zákon použít v běžném životě?

 

Vše, co učiníme ve svém životě příliš důležité, se pokazí

Můj oblíbený ruský autor Vadim Zeland napsal více jak deset dílů knížky, která se jmenuje Ovlivňování reality. Říká se, že na poli duchovní literatury se běžně pohybuje pravdivost informací v knížkách i jinde kolem deseti procent. U Zelandovi série to je prý přes šedesát procent. Více pravdivosti prý mají jen indické védy. Prodávám, jak jsem koupil.

Ale zpět k aplikaci. To, co mi přijde z jeho knížek opravdu důležité, je uvědomění, že „vše, co učiníme ve svém životě příliš důležité, se pokazí“. Jak tomu rozumět? Za velkou důležitostí, zbožňováním atd. se vždy skrývá strach. Jednáme-li ovšem ze strachu, vesmír má tendenci uvádět věci do rovnováhy.

Tedy učiníme-li v našem životě něco příliš důležité (přejdeme příliš na jednu stranu polarity), buďte si jisti, že vesmírné síly udělají vše proto, aby se tato nerovnováha vyrovnala. Proč? Protože normální stav je rovnovážný. I naše tělo má tendenci se uzdravovat samo. Většinou ovšem nevědomě děláme vše proto, aby této rovnováhy nedosáhlo.

Pojďme, ale od teorie k reálným příkladům

To co můžete udělat ve svém životě důležité, může být cokoliv. Jak venku – žena, děti, rodina, práce, peníze, auto atd. tak uvnitř – mé ego, nadřazenost, pocity, rozum atd. Lidi, kteří vytvářejí nerovnováhu, se pak se diví proč mají v životě spoustu nepříjemností. Nazývají to osudem, karmou, smůlou. A svým způsobem mají pravdu. Jen tím tvůrcem svých problémů jsou oni sami, což bohužel často nedokáží vidět.

A tak se staví do role obětí místo tvůrců. Zříkají se odpovědnosti a skuhrají na svůj osud. Což jim přivádí do života jen další nepříjemnosti. Mimochodem na stránkách v mých příspěvcích najdete jednoduché cvičení na Tvůrce vs. Oběť, abyste si mohli uvědomit, kde ve svém životě právě stojíte a co s tím.

Jak tedy může vypadat konkrétní příklad v životě?

Představte si například, že začnete příliš zbožňovat svého muže nebo ženu. Velmi brzo se můžete dočkat nevěry, nehezkého chování nebo toho, že začne trávit příliš času mimo domov. Stejně tak začnete-li jako já příliš milovat své nové auto:-). Vězte, že se brzo dočkáte poškrábání, nehody či závady (třikrát rozbité čelní sklo během půl roku budiž důkazem).Stačí ho jen přestat zbožňovat a brát prostě jako auto.

Nebo proč se mi pořád dělají fleky na mém oblíbeném tričku?:-) Budete-li příliš nadřazovat svojí práci, můžete například onemocnět nebo vás potká jiná nepříjemnost, která vás donutí snížit důležitost vaší práce. Stejně tak jako budete-li trpět pocitem viny, nadřazeností, nepřijímáním, neodpuštěním, méněcenností, odsuzováním kohokoliv včetně sebe či jakékoliv skupiny se brzo dočkáte protiváhy. Jen rozhoupáváte kyvadlo.

Proč někdo, kdo se nesnáší, a je velmi submisivní, potkává samé agresory?

Hádejte. Mé klientky co militantně nesnáší kuřáky, často potkávají právě partnery kuřáky. Proto na světě existuje vždy např. kapitalismus a komunismus zároveň, den a noc, teplo a světlo, materialismus a duchovnost. Proč asi existují pravicoví extrémisté? Proč je dnešní svět tak turbulentní a plný problémů? Protože spousta lidí, skupin a národů porušuje toto pravidlo.

V Německu, kde mají jedny z nejpřísnějších daňových zákonů má velké množství lidí tajně schované peníze v daňových rájích. Tlak vyvolává protitlak. Stále více lidí si myslí, že jsou vyvolení a jediní svatí. Tím ovšem vyvolávají na druhé straně spektra zlo. Cílem je vždy najít rovnováhu. Ostatně o tom mluví již budhismus: Zlatá střední cesta.

Největší utrpení v životě způsobují „závislosti“ tedy to, že dáme něčemu v životě příliš velkou důležitost.

Největší utrpení v životě způsobují „závislosti“ tedy to, že dáme něčemu v životě příliš velkou důležitost.

Hezky o tom ve svých knížkách píší ruští autoři Lazarev nebo již zmíněný Zeland. Tedy budete-li si myslet, jaký jste anděl, a že právě vy jste ten jediný hodný, tak se pravděpodobně setkáte s velmi nepříjemnou rovnovážnou silou a také se svým stínem. I tzv. páchání dobra pak vlastně musí plodit zlo díky zachování rovnováhy.

Proč to tak je? Představte si, že se jedna buňka v našem těle přestane starat o celek, a začne si dělat, co chce, nezávisle na organismu. Co udělá imunitní systém? Správně, buňka bude zničena. Protože vesmír se stará hlavně o rovnováhu. Platí staré dobré, před nikým se neponižuj a nad nikým se nepovyšuj, neboť všichni jsme z jednoho zdroje a součástí jednoho celku. Ne nadarmo, říkají všechny východní filozofie, že největší utrpení v životě způsobují „závislosti“ tedy to, že dáme něčemu v životě příliš velkou důležitost.

Takže pamatujte:

  • „Učiníte-li něco ve svém životě něco příliš důležité, dá se čekat, že se daná věc pokazí“. Tedy vesmír sníží důležitost dané věci tím, že vše vyrovná. Nevytvářejte tedy žádné závislosti.
  • Jdete-li v životě příliš jedním směrem, pak se druhý potlačený směr projeví jako váš stín. Tedy například pokud se budete snažit být příliš hodný, bez toho aniž byste opravdu byl uvnitř „svatý“, projeví se váš stín například nekontrolovatelnými výbuchy vzteku či podobným chováním.

Přeji vám rovnovážnou a harmonickou cestu životem do zlatého středu. Pamatujte, že i problémy se nemají řešit, ale když snížíte jejich důležitost, budou mít tendenci vyřešit se sami.

Převzato od: www.cestapravehomuze.cz