TAROT

15.06.2015 20:34

TAROT

Balíček 78 tarotových karet se skládá z Velké arkány a Malé arkány, což se dá přeložit jako "velká tajemství" a "malá tajemství". K dnešnímu dni stále nikdo pořádně neví, kde přesně tarot vznikl, ale samozřejmě, že historikové, spisovatelé a praktikující okultisté přišli se svými vlastními osobními pohledy. Je ovšem známo, že sady mystických číslovaných karet existovaly na Dálném východě a do Evropy byly přineseny rytíři templářského řádu.

První balíčky tarotu se zde objevily ve 14. století. Francouzský lingvista, kněz, okultista a svobodný zednář Antoine Court de Gebelin byl přesvědčen o mystickém významu tarotu. Tvrdil, že 22 karet Velké arkány bylo původně knihou pocházející ze starověkého Egypta, případně sadou destiček obsahujících mystickou moudrost. Mohlo jít o zbytky Knihy Thovtovy (Thovt též Thoth = egyptský bůh slov a magie). Gebelin věřil, že zmíněné kouzelné tabulky přinesli mágové. Poté byly tabulky ukryty, nebo se jednoduše ztratily. Gebelin proto vytvořil vlastní sadu 77 karet doplněných o kartu Blázna, čímž dosáhl počtu 78.

Ve středověku se tarot objevuje i jako hra známá nejprve pod názvem tarocchi nebo tarocchino - později taroky.

Koncem 19. století navrhl dr. Arthur Edward Waite svou vlastní zcela novou sadu tarotových karet. Ve 40. letech minulého století vytvořil britský okultista Aleister Crowley tzv. Thovtovu sadu. Crowley byl kontroverzní magik proslulý bizarními okultními praktikami (a také závislostí na heroinu), provozoval dokonce i sexuální magii. Od těch dob vznikly už stovky knih a různých karetních sad. Tarot nabízí zevrubnou cestu za sebepoznáním. Je tajuplným a prastarým symbolem všeho, čím doopravdy jsme.

JAK TAROT FUNGUJE?

Příslušníci řady kultur se snažili "předvídat" budoucnost různými prostředky: od házení větvičkami, mincemi či rozhozených čajových lístků až po zkoumání tvaru kaluží po dešti, vnitřností zvířat či tvaru hejna ptáků na nebi.

Zdá se však, jako bychom pozapomněli, že vedle nás existuje "cosi jiného", jakási spojující síla prostupující vším živým a celým světem. Součástí této síly je tzv. "náhodné" míchání a vytahování tarotových karet. Existuje stará víra, podle níž je ve Vesmíru úplně vše navzájem propojeno. Podle tohoto názoru jsou všechny události, postavení planet, lístky v šálku čaje i život kterékoli lidské bytosti na libovolném místě součástí zmíněné neviditelné síly. Jinými slovy - údajná náhodnost projevující se při vykládání tarotu je sama o sobě součástí popsaného procesu.

Velký švýcarský psycholog Carl Jung zavedl výraz synchronicita, jímž vysvětloval na první pohled náhodné shody okolností, které však ve skutečnosti mají značný význam. Podle jeho názoru vede k výběru konkrétní tarotové karty cosi v našem nitru, co se v dané chvíli chce nebo musí projevit i ve vnějším světě. Ve skutečnosti to funguje tak, jako kdyby si každá karta vybrala vás - právě tak, jako vy jste si vytáhli z balíčku právě ji. Každý z nás promítá do svého okolí vlastní podvědomí. Podobně promítáme obsah svého nitra do každé tarotové karty.

Tarot funguje, neboť rozeznívá akordy rezonující s lidskou myslí. Je hudbou, kterou ve skutečnosti vyluzujeme my sami.

Autor: Morgana - Celtic Queen of Magic (Helena Jetelová)