PŘESTAŇTE SE HLEDAT V KURZECH A NAJDĚTE SAMI SEBE...

12.11.2013 17:50

Dnešní doba se stala obrovským byznysem se zdravím člověka. Ať je to po stránce medicínské nebo duchovní. Medicínské hledisko řešit nehodlám. Ale moc rád napíšu něco málo ke zdraví člověka z hlediska „duchovního či psychosomatického“ chcete-li. A dnes zacílím právě na ty z nás, kteří chtějí změnu, chtějí se stát vyrovnanějšími a šťastnějšími.

Drtivá většina z nás hledá určité vysvobození v seminářích o poznání sebe sama nebo seminářích seberozvoje, ať je to jen hledání štěstí, své podstaty, odpovědi na otázky či práce s energiemi kolem nás. Existují kurzy Reiki, Holotropního dýchání, Pránajamy, léčba smíchem, cvičením, jízdou na koni, Canisterapie, bubnování, taj-chi, jóga… a mohly bychom pokračovat ve výčtu mnoha a mnoha dalších odvětví a kurzů. Všechny tyto kurzy nabízí jak si užít více života, jak být šťastnější, tolerantnější, empatičtější a zdravější. Všichni bychom chtěli být šťastní, zdraví, chápající.

A všichni hledáme. Hledání by bylo v pořádku, ale…539917_310471355706099_27527184_n

Všichni a neustále děláme jednu zásadní chybu, kterou už před tisíci lety vyřkl sám Siddhárta Gautama Buddha : „Všechny cesty jsou ukryty v nás a nascestí ten, kdo hledá mimo sebe“. A to je právě to, co je zásadní. Myslím, že tohle nemusím vysvětlovat. Ale je v tom ještě jedna zásadní věc, kterou dnešní lidstvo už neumí, a co sám Buddha udělal. Prostě to začal dělat. Jak jsem psal, hledáme, ale ptám se, děláme ? Ano čtete dobře, děláme ? Kolik toho kdo z nás zná.

Jsem přesvědčený, že každý z nás tolik, že několik životů bychom to všechno mohli dělat, praktikovat a pořád by nám na to čas nestačil. Všichni víme co to je meditace, všichni víme co to je zdravá strava, všichni víme, že bychom měli cvičit, chovat se správně, to a ono… Meditujete ? Cvičíte ? Jíte zdravě ? Pijete správně ? Máte pravidelný režim ? Máte, máte, máte, ???? Kolik informací a nových kurzů musíte ještě mít, abyste začali něco dělat ? Nebo se z nás stali jen sběratelé informací, se kterými ohromujeme kamarády a kamarádky jak se v tom vyznáme. Ve filmu „Pokojný bojovník“ říká „Sokrates“ Dannymu : „Znalost není to samé co moudrost. Moudrost znamená udělat to…“ Nepotřebujete kurzy, nepotřebujete, aby za vás někdo na kurzech něco dělal, nebo to dělal s vámi. Dělejte to sami a uvidíte ten rozdíl, který většina lidí dnes nechápe. Můžete namítnout, ale vy také děláte kurzy. Ano máte pravdu. Ale já vás nebudu učit něco nového, něco jiného než už jste sami znali. Jen jste to trochu zapomněli z doby svého raného dětství. A já se jen pokusím ve vás znovu objevit to, co jste zapomněli. Přemýšlejte o tom. Ale hlavně, věřte si ! Věřte sami sobě, věřte v sebe.

Všem přeji pohodový začátek týdne,

Pavel

Převzato: www.eldhwen.sk