POLTERGEIST = HŘMOTNÝ DUCH

29.10.2013 23:03

Domem se ozývají nevysvětlitelné zvuky, z ničeho nic se otevírají dveře či okna, neviditelná síla zvedá předměty a metá s nimi po místnosti, šoupu se skříně - takhle řádí poltergeisti. První zmínky o jeho existenci pocházejí už z antického Říma. Zkoumání tohoto jevu se věnují nejen nadšení záhadologové, ale také vědci. Co vypozorovali a jak si skotačení hřmotného ducha vysvětlují?

VZTEKLÝ DUCH:

V současné době se poltergeist považuje za jakýsi druh telekineze, která má přímou spojitost s nevyrovnanou psychikou konkrétního člověka. Americký psycholog William Roll: Hlavní příčinou jevu jsou konfliktní situace, kterým dotyčný člověk čelí hluboko ve svém podvědomí. Jakýsi "vzteklý duch", který žije v našem nitru, čas od času se dostane na svobodu a nadělá pořádnou paseku. Nejčastěji se poltergeisti vyskytují v domech,kde žijí náctiletí obyvatelé, kteří ho mohou vyvolat různými pokusy tzv. "vyvolováním duchů".

AUDIOZÁZNAMY VE STĚNÁCH:

další vysvětlení - kamenné zdi mohou sloužit jakomagnetofonové pásky.Obsahují totiž podobné křemičité částice a železité soli, jaké jsou v nahrávacích magnetofonových páskách. Extrémně silné zvuky jako např. bouchnutí dveří, se na tyto "kamenné pásky" zaznamenávají a po ase může dojít k jejich "přehrání."

Teorie kanadských vědců ze St. lawrence University: zvuky přičítané poltergeistovi mohou vyvolávat anomální fyzikální jevy tektonického původu, které způsobuje napětí v zemské kůře. tyto jevy jsou elektromagnetického původu a při nepatrném pohybu zemské kůry mohou působit na lidský mozek, který je spouštěčem poltergeistu. Sám o sobě by ale tento jev nefungoval - kde není člověk, není ani poltergeist. Skeptici odmítají ale i tuto teorii s tím, že by např. musel existovat mechanismus, který dokáže přeměnit elektromagnetické záblesky na kinetickou energii. A mělo by se rovněž vysvětlit, jak je možné, že s tímto jevem jsou spojeni jen někteří lidé. Jsou snad vyvoleni a kým?

STATISTIKY:

Bričtí vědci provedli počítačovou analýzu 500 pozorávní poltegeista z celého světa od roku 1800. V 58% případů se záhadné jevy odehrály v noci. 48% souviselo s kelpáním, v 68% se pohybovaly menší předměty, v 36% se hýbal těžký nábytek, ve 12% se otvíraly okna a dveře.

Případy poltergeista jsou obvykle spojovány s konkrétní osobou, nikoliv s místem, kde k nim docházelo. Ve většině případů se totiž v místě jevu vyskytoval člověk, který byl v pubertálním věku nebo psychicky nevyrovnaný. Ařž do 19. století byl poltergeist považován na nečistou sílu. Později se tento fenomén začal spojovat se spiritismem - duchové mrtvých se dostali do světa živých a ovládat je mohla jedině média.

 

Merlin

Příště: Lom Amerika, další záhada?

Převzato: Blesk - Edice tajemno a záhady