CHCI BÝT ŠŤASTNÝ/Á

19.04.2014 07:44

Všichni chceme být šťastní. A občas opravdu jsme; většinou však ne. Proč jsme ještě nedosáhli trvalého štěstí? Protože nevíme jak. Jsme chyceni do pasti neporozumění sobě samým. Vinou nevědomosti hledáme štěstí na nesprávných místech.
Nevědomost nás nutí, abychom se zaměřovali na vnější svět. Věříme, že štěstí a klid jsou k nalezení pouze tam venku , že k já je třeba ještě něco přidat, než budeme moci dojít štěstí. Tato věčná hra na honěnou vysvětluje, co 
většina lidí dělá hledá štěstí ve vnějších záležitostech, ve vztazích, bohatství, moci, slávě, majetku, kráse nebo v nějakých intenzivních zážitcích. Někteří lidé mohou v takovém pachtění nalézt dočasné uspokojení, nikdy však skutečné, hluboké, trvalé štěstí a klid mysli. Nikdy to pravé.
Takto lze dojít jen k vyčerpání. Pokud věřím, že štěstí či klidu mysli mohu dosáhnout pouze tím, že ke svému životu či ke svému já dodám něco zvnějšku, povede to jen k pocitu nedostatku. Něco mi chybí; nemohu být šťastný, dokud to nenajdu. Začíná zoufalé hledání.
To je však tragické nedorozumění. Štěstí není vně; je uvnitř, ve vlastním srdci a v mysli. Tibeťané mají staré úsloví:
Je-li tvá mysl v klidu, budeš šťastný, ať se kolem děje cokoli.
Je-li tvá mysl neklidná, nebudeš šťastný, ať se kolem děje cokoli.
Většina z nás tomu rozumí, aspoň intelektuálně. Z nějakého důvodu však porozumění nemůže proniknout tak hluboko, aby se stalo pochopením, a proto se podle něj v životě nechováme. Dál a dál, život za životem, se snažíme dosáhnout nepolapitelných, iluzorních cílů.
Naše kniha nabízí jiné vyhlídky do života, šanci změnit scénář. Píše se v ní o probuzení, o probuzení se do toho, kdo skutečně jsme, a o tom, co budeme prožívat, až se doopravdy probudíme. Prožijeme nesmírný klid mysli, svou skutečnou podstatu. Je zde, právě teď, ale my ji neprožíváme, nebereme ji na vědomí, protože se upínáme k vnějšímu světu; hledáme štěstí mimo sebe.
Obraťme tu situaci naruby a začněme se dívat dovnitř – nikoli trýznivým sebezpytováním, ale plni radosti a kreativity. Objevujme možnosti, o nichž jsme předtím neměli ani tušení. Můžeme pohlížet na život pod jiným zorným úhlem.

Rob Nairn - Žití, snění, umírání
(prevzaté z 
www.edhwen.sk)