ŽÁRLIVOST VE VZTAZÍCH

25.08.2015 18:12

Opět se po delší pauze budeme věnovat tomuto tématu, které vyvstalo z mnoha vašich žádostí o objasnění. Žárlivost ve vztazích nezaměňujte s láskou, je to projev vaší citové závislosti na partnerovi, která rozhodně není láskou, ale vaším hluboce zakořeněným strachem. A když myslím hluboce, tak skutečně hluboce, má kořeny hlubší než 1000 letý Sekvoj.
Žárlivost je především negativní emocí, kterou si nesete už od dětství coby malé dítě jako rodinný model od svých rodičů. Jistě, budete namítat, že zdravá žárlivost je pro vztah důležitá, ale opak je pravdou. To je ale najednou zjištění, že? :) Jde o to, že žárlivost je stejně škodlivá jako jakákoli jiná negativní emoce, mezi které se řadí, je stejně smrtonosná jako závist, faleš, podlost, pokrytectví nebo přetvářka. Je projevem majetnických sklonů, kdy vy máte potřebu a touhu partnera vlastnit jenom pro sebe. Ruku v ruce se žárlivost nastupuje ztráta důvěry a podezíravost, kontrola snad všech možných dostupných prostředků jak odhalit to, co ale samotné užírá především vás. Takže když na Pepově košili najdete delší blonďatý vlas, věřte, že vám nezahýbá se svou tmavovlasou kolegyní, prostě kdekoliv se na něm mohl uchytit.
Žárlivost pochází především z vašeho vlastního panického strachu. Představte si, že jste sami, nemáte partnera, ale toužíte po něm. Máte v sobě neustálý strach z toho, že zůstanete sami, že prostě k vám váš ideál lásky nikdy nedorazí. Váš strach se ukládá, hloubeji a hloubeji a hlouběji a stává se jednou z mnoha vašich pandořiných skřínek. Pak se Vesmír se nad vámi slituje a dá vám lekci, sešle vám partnera. Vy dosáhnete kýženého výsledku, zamilujete se, přijdou růžové brýle a sním iluze dokonalosti a bezchybnosti. Potlačíte v sobě svůj strach, protože už najednou nejste sami. Vaše iluze zamilovanosti může trvat 2 měsíce, půl roku, rok, ale klidně i 5 let. Za celou dobu máte skrze růžové brýle potřebu být jen se svým partnerem, odoláváte svodům (ne svodidlům) zvenčí, jste jen jeho. Ale to samé se snažíte ale mít i od něho. Najednou se začínáte vzájemně dusit, omezovat a ubírat si svobodu. Vaše růžové brýle iluzornosti odpadají, vidíte partnera jinak, a namísto trvající důvěry a lásky se znovu kdesi z hloubi vás začíná vynořovat váš starý dobrý kamarád STRACH.
Jde na to ale fikaně, pozvolna, tak aby vás zbytečně nevylekal. Ale se 100% účinkem. Díky nejen vašim postojům, předchozím zklamáním s nevěrníky nebo nevěrnicemi začíná přicházet nejistota, dostavuje se ztráta sebedůvěru, ale i důvěry vůči partnerovi. Strach se začíná víc a víc zviditelňovat natolik, že vás opět zcela pohltí. Váš strach ale pramení z toho, že byste opět mohli zůstat sami, že by vás partner nebo partnerka mohli opustit, že by přišlo to staré známé zklamání, bolavé srdce, slzy do polštáře, pocity marnosti a myšlenky na sebevraždu. Tento strach silněji a silněji útočí, a ve vás se začíná projevovat a probouzet žárlivost, majetnické sklony a ztráta důvěry. Začínáte kontrolovat partnera kam chodí, s kým se stýká, proč se najednou déle zdržel v práci, s kým si píše a o čem a ti zdatnější neváhají porušit veškeré jeho soukromí, nabourávají se mu do e-mailu, snaží se získat heslo k sociálním sítím (i když ho většina veskrze zná), prohledávají mu mobil, v něm hovory i zprávy, sledují všechny jeho mimo vztahové aktivity a ti nejvíce a nejvíce otrlí neváhají se snížit i ke Stalkingu (pro nezasvěcené k pronásledování a sledování všeho, co jejich partner dělá, když není s nimi) a neuvědomují si, že tohle všechno je jen začátek někdy dlouhého, jindy krátkého konce jejich vztahu.
Ti ještě otrlejší přicházejí s vyvoláváním zbytečných scén, výčitek a hádek nemnohdy souvisejícími s vyhazováním nejen oblečení a obuvi, ale i samotného partnera. Projevují se různá pozérská a demonstrativní gesta. Jenže tito lidé a věřte, že jich je víc než 90% si neuvědomuje jedno podstatné. Oni nejen že ničí svého partnera, nasazují mu nůž na krk, i když je sebečistější a nevinější, než nevinná lile, ale především sžírání vlastním strachem ničí sami sebe. Bohužel to má dopad i na jejich blízké okolí, rodinu, přátele, kolegy. Všechny se snaží do své hry strachu zatáhnout. Jejich citové výlevy na adresu partnera, i když nejsou podloženy jediným důkazem s partnera udělají tak černou ovci, že ho neočistí ani MR. Propper.
Co se ale stává se samotným vztahem. Jsou většinou 2 možnosti, protože cholerickému nebo patologickému žárlivci těžko vysvětlíte jeho duchovní i duševní příčinu, založenou na strachu. 1. možnost je a tu doporučuji odejít od tohoto partnera či partnerky. U žen je to o to horší, že se stanou hysterickými a zákeřnými, ale ve skrytu. Oni muži jsou v tomhle bohužel jednodušší, jen ženy to musejí mít vyšperkované do nejmenších detailů. 2. možnost je a tu bohužel praktikuje většina, že ze vztahu na oko utíkají do náruče milenky nebo milence v domnění, že se tím dané vztahové problémy vyřeší. Ale i tady je chyba. Jen je láká to, že je někdo vyslechne, nabídne jim určitou oporu a podporu, vynahradí jim ztrátu sexu v jejich stávajícím vztahu. Nic víc v tom není. Jenže chuť zakázaného ovoce nejvíc chutná, ale pouze do té doby, než stávající vztah opustí (museli by na to mít ale dostatek odvahy, což většinou nemají) a i když přece tak se a vstoupí do plnohodnotného vztahu s milencem nebo milenkou, stane se stejně stereotypním jako ten předchozí, vyprchají iluze a opakuje se prakticky to stejné včetně již zmiňované žárlivosti.
Pamatujte si, že na to, abyste vyhráli boj se svojí žárlivostí, je potřeba hodně odvahy, pevné vůle a pochopení toho, že partner nikdy nebyl, není a nebude vaším majetkem. Potkali jste pouze za jistým účelem, z karmických důvodů nebo protože, že jste si měli vzájemně něco předat a někam se posunout. Bohužel většina lidí se i nadále nechává díky svému nedostatečnému sebevědomí udržovat v takových vztazích, podstupují projevy žárlivosti, a to především a hlavně ženy v domnění, že buď ony partnera změní nebo se partner změní sám.
Žárlivce nikdo nezmění, jedině on sám toto vše může změnit. Ale za předpokladu, že pochopí, že nejde o nic jiného než o jeho vlastní strach ze ztráty partnera a znovuobnovené samoty, spojené se zklamáním a bolestí. Duchovní cesta každého z nás je jiná a přitom stejná. Negativní emoce nevyřešíte ze dne na den, neodejdou proto, že vy si to přejete, nebo proto, že jste provedli nějaký očistný rituál, nechali si Reikisty správně roztočit a navibrovat čakry, ale proto, že pochopíte příčinu, ne jen samotný důsledek. Navíc i když vás kdokoliv bude chtít od žárlivosti vyčistit, počítejte s tím, že to co je ve vás zablokované se spustí a bude se vyplavovat ven. Budete prožívat takové žárlivecké projevy nebo situace s tím spojené, že budete doslova litovat, že jste to podstoupili. Ale vše děláte na vlastní riziko, a pokud se žárlivosti chcete zbavit, nic jiného vám nezbývá, než si tímhle martýriem prostě projít. S odstupem času, pochopení a jistí už se tomu jen zasmějete a vaše další vztahy už budou pravděpodobně o něčem jiném, pokud znovu a to výjimečně nenarazíte opět na žárlivce nebo na partnera s jinými projevy strachu, které nemá zpracované....

*Merlin*