ROH

21.09.2015 20:01

Roh je přesvědčivý symbol, který byl důležitý i u jiných národů, např. u Germánů a Vikingů. Odkoukaný z přírody, totiž od rohatých zvířat, v sobě sjednoducuje ženský a mužský princip stejně jako související představy nezkrocené přírody, bodné zbraně, bojovnosti, rozmnožování a plodnosti. Roh hojnosti obsahuje dary mateřské bohyně. V představách mohou mít rohy nejrůznější zvířata, např. hadi, vodní ptáci, kanci, nebo mohou mít jeden roh navíc, jak tomu často bylo např. u býka.
Také bohové a lidi mívali rohy, člověk většinou na helmách. Některé formy rohů končí koulemi. Možné vysvětlení je, že se přitom jednalo o jablka, která zvířeti odnímají jeho nebezpečnost, nikoli však jeho sílu, a staví je do služeb nezvířecích bytostí.
To, že se z rohů pilo, je důkazem jejich symbolického významu obnovy a oživení životních sil. Rohy používané k pití propůjčují svým majitelům nebo lidem z nich pijícím už od doby halštatské kultury až do pozdního středověku velkou vážnost. Stejně jako jiné přijímání potravy může být i pití z rohu obřadem, při kterém se musí dodržovat určitá pravidla. Pití z rohu mělo během hostin své pořadí.
U Lludda obsahuje roh ještě další funkci: používá se jako hlásná trouba, aby nepřátelsky smýšlející národ nemohl odposlouchávat, co se chystá. Rohy však také patří k bojové výzbroji a mohou svolávat k bitvám, případně sloužit k akustickému vedení války.
Stejně jako jiné léčivé věci i roh může přinést místo uzdravení onemocnění a záhubu.

(Zdroj: moudré knihy a internety)